Tension Release Exercises – shake it off

Misschien herken je jezelf in een van de volgende dingen: je heb vage pijnklachten in je lichaam zonder duidelijk aanwijsbare reden. Je voelt je gejaagd en kunt moeilijk ontspannen. Of misschien zit je zelfs met klachten van overspannenheid thuis. Je merkt dat praten over werkdruk de klachten niet helemaal weg krijgt maar weet ook niet zo goed wat je dan wél zou kunnen doen omdat veel rusten of regelmatig bewegen ook niet 100% lijken te helpen bij je klachten.

Stress in balans

Het kan soms voelen alsof je iets niet goed genoeg hebt gedaan in het voorkomen van stressklachten of dat als je sterker was geweest, dat je er dan geen last van zou hebben. Stress helemaal voorkomen gaat eenvoudigweg niet en is ook niet hoe we als mens gebouwd zijn. We hebben stress nodig om in beweging te komen en ons te kunnen ontwikkelen.  En dat werkt goed, zolang we de stress ook weer los kunnen laten.

Gelukkig heeft het menselijk lichaam alles in huis om spanning zelf te kunnen reguleren. Sterker nog, het gaat dus niet zozeer om het voorkomen van stress, maar juist ook om het kunnen loslaten en herstellen ervan.

TRE – Tension Release Exercises

Tension Release Exercises (TRE) is een methode die gebruik maakt van de intelligentie van het lichaam. Waar het lichaam zich in tijden van stress zelf in een oogwenk klaarmaakt om optimaal te reageren op de stressvolle situatie, heeft het ook de mogelijkheid om stress en onverwerkte emoties weer los te kunnen laten.

Trilimpuls

In het dierenrijk is dit aan de orde van de dag: dieren laten spanning los door na afloop van een stressvolle situatie(hevig) te gaan trillen. Wij mensen hebben dat vermogen ook, maar toch kiezen we er vaak voor om ons hier niet aan over te geven, omdat dat gezien kan worden als een zwaktebod, een teken dat je zaken niet onder controle hebt. Door de trillingsimpuls te onderdrukken kan de opgebouwde (spier)spanning in het lichaam nergens heen wat op termijn kan leiden tot andere – chronische – klachten als rusteloosheid, hoofd- of buikpijn.

tension release exercises

Dr. David Berceli heeft met TRE een methode ontwikkeld waarmee je het autonome zenuwstelsel kunt uitnodigen om in de psoas – de spieren die een grote rol spelen in de stress respons-  het natuurlijke trilmechanisme op gang te brengen waarmee de opgebouwde spanningen losgelaten kunnen worden.

Hoe werkt het?

Na een voorbereidende set oefeningen zijn de spieren licht vermoeid en opgerekt waardoor de trilling vanzelf voelbaar wordt. Je kunt de intensiteit van het trillen zelf doseren. Na afloop van de sessie is het effect direct voelbaar: meer ontspanning in zowel je lichaam als je hoofd. Door dit op regelmatige basis te doen voorkom je dat je emmer te vol loopt en kun je deze als het ware regelmatig legen.

Bekijk hier een voorbeeld van het trillen bij dieren.

Lees ook over de B.O.O.M. methode, voor meer focus binnen het werk binnen 1 minuut.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *