Waarom Yoga

Wat is Yoga

Yoga is een oorspronkelijk uit het verre oosten afkomstig eeuwenoude filosofie gericht op het in balans brengen van lichaam en geest, gebruik makend van beweging, bewuste ademhaling, ontspannings- en concentratieoefeningen.

In het westen is de fysieke kant van yoga, de bewegingen worden asana’s genoemd, het meest bekend en ook het meest toegankelijk.

Vraag iemand die nog niet eerder een yogales heeft meegemaakt welke beelden ze van yoga hebben en dan volgen vaak termen als “liggen, ontspannen, zweverig, lenigheid en ademhalen”. Dit is allemaal slechts ten dele waar, want een les kan zo inspannend en ontspannend zijn als je maar wilt, net zoals dat geldt voor elke andere vorm van beweging. Er zijn houdingen waar kracht en lenigheid voor nodig zijn, maar ook wanneer je net in aanraking komt met yoga, zul je merken dat de meeste oefeningen goed uit te voeren zijn. Het mooie van het concept van yoga is dat het verder gaat dan alleen fysiek bezig zijn. Juist ook mentaal kan er veel gebeuren: wie yoga beoefent brengt balans aan in zijn of haar stemming, waarmee er minder emotionele druk ervaren wordt.

Waarom Yoga

Praktisch gezegd biedt yoga een tool om zelf in staat te zijn om spanning te reguleren en daarmee in de ideale prestatietoestand te komen, te blijven of om er weer naar terug te kunnen keren. Yoga vermindert spanning en stress en wordt zelfs steeds vaker met succes ingezet bij PTSS (post traumatische stress stoornis) gerelateerde klachten.

Er zijn steeds meer mensen die de kracht van yoga ontdekken, zowel via het werk als vanuit privé. In het buitenland wordt yoga binnen geüniformeerde beroepen al veelvuldig gebruikt als middel om het lichaam sterk en flexibel en de geest kalm en alert te maken. Zo heeft yoga in de Verenigde Staten een vaste plek ingenomen binnen het leger – het is een vaste routine van navy SEALS bijvoorbeeld – en waagt ook de politie zich op meerdere plaatsen regelmatig aan een les op de mat. En met effect. Vandaar de introductie van Uniform Yoga in Nederland.

bron: www.military.id.me

bron: www.military.id.me