Plant een B.O.O.M. in de frontlinie

Een B.O.O.M. in de frontlinie? De B.O.O.M. methode – voor meer rust en focus binnen een minuut.

In de frontlinie wordt veel van je gevraagd: het ene moment komt iemand met een simpele vraag bij je en het volgende moment ben je een leven aan het redden. Het is je werk om overeind te blijven, ongeacht wat je tegenkomt. Je kunt je niet achter iemand verschuilen, want je staat in de frontlinie, oog in oog met een situatie die door jou opgelost moet worden. En dat gaat je ook goed af, het is ten slotte je werk, misschien zelfs wel je roeping.

Maar toch knaagt het soms als de afloop niet was zoals je wilde of als je door tijdsdruk niet de zorg hebt kunnen leveren die je graag wilde leveren. Het is moeilijk om dat gevoel los te laten. Je merkt dat je de onrust mee naar huis neemt en je hebt de laatste tijd steeds vaker vage klachten: een zeurderig gevoel in je rug, regelmatig hoofdpijn en het gevoel dat ademen op de een of andere manier lastiger gaat.

Doordat iedereen het druk heeft wil je hier niet over klagen, want je moet het per slot van rekening samen doen.

Herkenbaar verhaal? Je bent zeker niet de enige! Want het is niet voor niets dat het percentage uitval in frontlinie hoog ligt. Er wordt nogal wat van je gevraagd, fysiek, maar ook zeker de mentale impact is groot.

Hoe zou het zijn als je je optimaal uitgerust zou voelen voor je taak? Als je beter om zou kunnen gaan met de druk? Als je je makkelijker kon ontspannen en opladen? Niet alleen aan het einde van een lange dienst, maar ook tussen de werkzaamheden door?

Plant regelmatig een B.O.O.M. en ervaar wat het je oplevert. De B.O.O.M. methode voor meer rust en focus bestaat uit 4 stappen die samen binnen een minuut tot meer ontspanning en focus leiden:

B – Box ademhaling

Deze krachtige en toch eenvoudige ademtechniek is erop gericht om de ademhaling snel terug te brengen naar een natuurlijk ritme, oftewel het resetten van de ademhaling. Hiermee breng je de vecht/vlucht respons, die vaak inherent is aan een hulpverlenend beroep snel tot rust. Het wordt de box- of vierkantademhaling genoemd, omdat de ademhaling wordt opgedeeld in 4 gelijke delen.

Zo doe je de box ademhaling:

  • adem in voor 4 tellen
  • hou je adem vast voor 4 tellen
  • adem uit gedurende 4 tellen
  • wacht 4 tellen voordat je weer begint met de volgende inademing

O – Ontspan je spieren

In alle drukte staat je lichaam volop in de actiestand. Je spant hiermee onbewust vaak meer spieren aan dan strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van je werk. Hoge spierspanning kost meer energie dan een ontspannen lichaam. Voel bijvoorbeeld regelmatig of je je schouders wat kunt laten zakken en je kaken wat meer kunt ontspannen.

O – Observeer je omgeving

Gebruik hiervoor alle zintuigen. Benoem in gedachten een paar dingen die je om je heen ziet, voel je voeten op de grond, luister naar de geluiden van dichtbij, maar ook van verder weg, word je bewust van de geuren om je heen en eet of drink is als daar gelegenheid voor is. Het observeren van de omgeving houdt je erbij en maakt

M – Maak je blik zacht

Het klinkt misschien wat vreemd, maar dit is een manier om alert te zijn en tegelijkertijd toch ontspannen. Onder invloed van stress en werkdruk kun je een tunnelvisie ontwikkelen, waardoor je minder oplossingen ziet dan je zou kunnen wanneer je ontspannen bent. Deze techniek vermindert die tussenvisie: Kijk recht vooruit en ontspan de spieren rondom je ogen. Kijk 20% omhoog en neem vervolgens waar wat je in de periferie van je blikveld ziet, in de uithoeken van je gezichtsveld dus, zonder daar actief naar te kijken.

De stappen van de B.O.O.M. methode kun je dus binnen een minuut al toepassen. Het is  een van de dingen voor meer rust en focus die we binnen ons Uniform Yoga programma aanbieden. We rusten je uit voor je werk in de frontlinie. We leren je praktische tips en tools die je zelf kunt toepassen; in je werk maar ook daarbuiten. We houden je lichaam soepel, leren je snel te kunnen ontspannen en laten je de (veer)kracht van je eigen lichaam en brein ervaren. 

Benieuwd naar wat we nog meer te bieden hebben? Neem gerust eens contact met ons op of plan een kennismakingsworkhop.

Lees ook: de effecten van een goede ademhaling

Volg ons op Instagram & Facebook

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *