Train de Trainer opleiding Uniform Yoga

Uniform Yoga Train de Trainer Vlaamse politie

Afgelopen zomer hebben we – na het een paar keer noodgedwongen moeten uitstellen – onze eerste Uniform Yoga Train de Trainer opleiding gegeven. En dan niet eens in Nederland, maar meteen over de grens in België. Op uitnodiging van de politiezones Gent en Blankenberge hebben we een week lang een groep politiemensen, die tevens yogadocent zijn, bij ons op de mat gehad. De setting was een prachtige faciliteit waar we gedurende de opleiding samen verbleven. De reden van de opleiding was dat de korpschefs van beide politiezones het belang van goede fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers heel belangrijk vinden en ze gehoord hadden dat wij in Nederland al yogalessen verzorgden voor politiemensen. Een mooie uitgangssituatie dus!

Uniform Yoga concept

In de train de trainer opleiding besteden we veel aandacht aan het gedachtegoed van Uniform Yoga, bestaande uit 4 fases: Reset, Remove, Release, Restore. De laatste jaren hebben we dit concept veel verder aangescherpt waardoor we nu op verschillende vlakken bij kunnen dragen aan de optimale uitrusting van medewerkers in de frontlinie.  In het programma zitten meerdere onderdelen verwerkt. Zo kijken we met het onderdeel mentale kracht wat je op mentaal vlak kunt doen om je prestaties in de frontlinie nog verder te kunnen optimaliseren. Denk hierbij aan visualisatie en aandachtcontrole. Daarnaast zijn we ingegaan op het motorisch leren, een onmisbare tool voor docenten om bijvoorbeeld via beeldspraak in plaats van fysieke begeleiding iemand te helpen zijn of haar houding te optimaliseren. De befaamde uitspraak ‘a picture says more than a thousand words’ kan hier niet treffender zijn.

uniform yoga train de trainer

Stress & stress release

We zijn ook dieper in het fenomeen stress gedoken; wat is stress nu eigenlijk precies en wat doet het in je lijf en brein. Is alle stress slecht en hoe kun je je eigen stress respons reguleren zodat je steeds in staat blijft om je taak naar behoren uit te kunnen voeren? Hoe herstel je het beste van stress en wanneer spreken we van trauma? Door keuze te hebben uit verschillende regulatietechnieken, zit er voor iedereen altijd wel iets bij wat passend is, ongeacht taak, tijdstip of functie.

Het kunnen reguleren van spanning is al heel helpend. Daarnaast is het effectief en stelselmatig kunnen loslaten van spanning ook zeer waardevol, wat in fase 3: Release aan bod komt. Door bepaalde spiergroepen in het lichaam mild te rekken en te belasten, ontstaat er een release-respons, die al breed toegepast wordt in verschillende disciplines. Deze respons helpt de natuurlijke balans van het zenuwstelsel te herstellen en kan daarnaast ook gebruikt preventief gebruikt worden. Juist in de frontlinie, waar de spanning snel kan opbouwen, is het goed om het waterpeil in je emmer op een acceptabel niveau te kunnen houden.

Uniform Yoga train de trainer

Uniform Yoga Train de Trainer opzet

Het programma kenmerkt zich door een combinatie van theorie, toepassingsoefeningen in een andere context en het toepassen op de mat. De deelnemers hebben lessen gevolgd en elkaar lesgegeven volgens het Uniform Yoga concept, maar vanuit hun eigen achtergrond, wat resulteerde in een hele mooie diversiteit aan lesgeefstijlen.

Na afloop van de training ontvingen ze allen een Uniform Yoga certificaat waarmee ze nu officieel onderdeel uitmaken van het Uniform Yoga team. We wensen onze collega’s in België een vliegende start toe bij het uitrollen van Uniform Yogalessen binnen de eigen organisatie!

Ben je ook benieuwd naar een Train de Trainer opleiding? Informeer dan gerust naar de mogelijkheden!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *