Verschillende yogastijlen

Wanneer je na het afronden van een Uniform Yoga lessenreeks of workshop op zoek wilt naar een yogales bij jou in de buurt, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet met alle yogastijlen en geen idee hebt wat al die verschillende termen inhouden. Het zou zonde zijn als je om die reden besluit om het er maar bij te laten.

Zoveel mensen zoveel yoga stijlen. Hieronder een rijtje met 9 veel aangeboden yoga stijlen. Elke docent kan er weer net een eigen draai aan geven dus het is goed om eerst altijd te kijken of je een proefles kunt volgen.
Wil je liever doorgaan bij je Uniform Yoga docent, informeer dan naar de mogelijkheden.

 

 1. Hatha Yoga

Traditioneel – Niet intensief – Focus op techniek en ademhaling

Hatha neemt je terug naar de basis. Het is het fundament voor de meeste moderne yogastijlen die je vandaag de dag kunt volgen. Verwacht een traditionele les met een aantal basisposes, waarin je telkens enkele ademhalingen in dezelfde houding blijft. Vaak zal je ook traditionele ademhalings- en meditatieoefeningen doen. Als je wil werken aan je yogatechniek – zonder overmatig zweten- is dit een les voor jou.

 

 1. Ashtanga Yoga

Uitdagend – Erg intensief – zelfde reeks houdingen

Deze stijl draait rond het creëren van warmte in jezelf. Hoe? Door een stevige, intensieve yogales in een serie die steeds bestaat uit dezelfde poses. Deze reeks asanas (houdingen) zijn met elkaar verbonden door de ademhaling. De eerste reeks (de Primary) wordt gegeven in een korte versie (Half Primary) en volledige versie (Full Primary). Je kan deze in groep beoefenen (led class) of individueel, begeleid door een leraar (MySore).

 

 1. Vinyasa Yoga

Dynamisch – vloeiend – verrassend

Vinyasa betekent in het Sanskriet ‘flow’. Die vloeiende bewegingen en lijnen lopen door de hele les heen, ondersteund door de ademhaling, en concentreert zich vaak rondom de zonnegroet. Dit is een dynamische vorm van yoga waarin de yogatrainer zelf per keer bepaalt welke houdingen je doet. Elke les is anders.

 

 1. Iyengar Yoga

Focus op techniek en perfecte uitvoering van de houding – zacht tot matig intensief

Fysiek en mentaal uitdagende les, gebaseerd op de traditionele lessen van B.K.S. Iyengar, die deze stijl introduceerde. De focus ligt op het correct uitvoeren van de houdingen: in een typische les zal je meer dan anders gebruik maken van bolsters, dekens, kussens en andere props om je zo goed als mogelijk in een bepaalde houding te brengen. Iyengar is ook een aanrader wanneer je herstelt van een blessure.

 

 1. Bikram
  Warmte – zeer intensief – zelfde reeks houdingen

In Bikram yoga werk je door 26 vastgelegde poses, die iedere les terugkomen. Een ding is een constante en dat is…zweet! In de Bikram ruimte varieert de temperatuur tussen 34 en 40 graden Celsius. Omdat de luchtvochtigheid ook hoog ligt, ga je zweten en je lichaam zo op een natuurlijke manier detoxen.

 

 1. Kundalini
  Kracht – energie – spiritualiteit

Het buitenbeentje in dit rijtje. Kundalini is anders dan de lessen uit de vorige yogastijlen. Ga je naar deze les, verwacht dan een stevige fysieke uitdaging met veel repetitieve bewegingen en intensief werken rond ademhaling. Ook herhalingen van klanken en mantra’s spelen een belangrijke rol in deze lessen. Je boort een nieuwe bron van energie aan, die je ook mentaal sterker maakt.

 

 1. Yin Yoga
  Ontspannen – inwerken op de diepere lagen van je lichaam

Als je gaat voor volledige ontspanning, dan is dit je ding. Deze yogastijl brengt rust en evenwicht in je hoofd en lichaam. Bij yinposes blijf je enkele minuten in dezelfde houding. Dat geeft je lichaam de kans om de beweging diep te laten inwerken en te ontspannen, tot in je bindweefsels. Verschillende props zoals bolsters, blokken en dekens laten je toe om maximaal te ontspannen, hoewel je zeker uitgedaagd zult worden op mentaal vlak wanneer je minutenlang in een zelfde (ongemakkelijke) houding staat, zit of ligt.

 

 1. Yinyang yoga
  Rustgevend – Brengt je lichaam terug in balans

Het beste van twee werelden: je combineert diepe stretches en ontspanning (yin) met actieve bewegingen (yang). Koppel je deze twee elementen, dan krijg je een heel uitgebalanceerde les. Die kan ofwel starten met de yinposes, ofwel eindigen.

 

 1. Restorative Yoga
  Herstellend – ontspannend voor lichaam en geest

Heerlijk ontspannen…in restorative yoga blijft je lichaam in alle houdingen passief. Je maakt gebruik van dekens, bolsters en blokjes om tot ontspanning te komen.Veel yogastudios bieden deze les trouwens aan op vrijdagavond of tijdens het weekend, om fysiek en mentaal helemaal tot rust te komen.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *