5 tips voor meer rust in de frontlinie

In de frontlinie staan kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. In de huidige tijd is de kans groot dat er beelden bij je opkomen van verpleegkundigen die, onherkenbaar ingepakt in beschermende kleding, ellelange diensten draaien en al in geen tijden bij hebben kunnen tanken. Misschien behoor je zelf wel tot die groep. Als zorgprofessional is je primaire taak om voor anderen te zorgen. Tegelijkertijd kun je je overweldigd voelen door de drukte en spanning die werken in deze tijd met zich meebrengen. We zijn per slot van rekening geen machines, maar mensen. Biologisch gezien kunnen we niet oneindig lang door- en doorgaan. Op termijn kan het huidige werktempo zonder momenten om bij te komen leiden tot langdurige stress of zelfs overspannenheid. Hoewel je geen controle hebt over hoeveel patiënten er binnen komen of hoe lang je dienst duurt, heb je meer controle over je eigen welzijn dan je misschien denkt. Hierbij 5 tips voor meer rust in de frontlinie.

rust in de frontlinie
  • Las dagelijkse mini-pauzes in

Neem tijdens je dienst mini-pauzes. Deze hoeven echt niet lang te duren, zelfs binnen een minuut kun je je mentale batterij al wat opladen. Adem een paar keer bewust in en uit en registreer wat je voelt in je lichaam. Zo voel je misschien dat je onbewust gespannen kaken of nekspieren hebt. Je daarvan bewust zijn maakt het makkelijker om die spanning dan ook los te kunnen laten. Hierbij een gratis 1 minuut meditatie die je daarbij kan helpen.

  • Verleg regelmatig je aandacht

Iedereen heeft zijn eigen voorkeursaandachtsstijl: de een is sterk gericht op alles wat er om hem of haar heen gebeurt (een focus op buiten) en de ander verdwijnt sneller in de eigen gedachtewereld (een focus op binnen). Wanneer daar spanning/werkdruk bij komt kijken kun je doorslaan in je voorkeursstijl, waardoor deze niet efficiënt meer is. Switch daarom regelmatig: ben je veel met je aandacht bij anderen, sta dan stil bij jezelf, voel bijvoorbeeld je voeten even bewust op de grond. Ben je voornamelijk met je focus binnen in jezelf, kijk dan om je heen en benoem 3 dingen die je om je heen ziet, zoals bijvoorbeeld een plant, een koffiebeker of iets wat zich buiten afspeelt. Dit verleggen van de aandacht zorgt voor een re-set van je focus. 

  • Eet met aandacht

Neem tijdens de pauze de eerste hap die je eet met aandacht. Zo voorkom je dat je in de pauze in hetzelfde hoge tempo door blijft gaan en eten ook een onderdeel van je takenlijst wordt.

  • Benoem 3 dingen die goed gingen

Door aan het einde van je dienst na te gaan welke 3 dingen goed zijn gegaan, kun je je werkdag met een positief gevoel afronden. Als mens zijn we altijd op zoek naar dingen die beter kunnen. En hoewel dat heel functioneel is, kan het er ook toe leiden dat je vergeet stil te staan bij je successen. Aandacht hebben voor positieve zaken leidt tot een meer ontspannen zenuwstelsel, waardoor er meer ruimte voor rust en herstel ontstaat.

  • Benen omhoog

Leg na je dienst je benen omhoog tegen de muur. Zeer geschikt voor vermoeide benen, maar ook wanneer je lang gezeten hebt. In deze houding worden afvalstoffen makkelijker afgevoerd en kunnen rug en nek beter ontspannen. Als je dit 5-15 minuten doet en daarbij rustig ademt, heeft het bovendien een kalmerend effect op het brein.

Dit waren de 5 tips voor meer rust in de frontlinie. Hopelijk kun je er iets mee!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *